macOS opnieuw installeren, macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

Lees hier hoe u macOS Recovery gebruikt om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren op de ingebouwde of op een externe schijf.

Opnieuw installeren via macOS Recovery

Met macOS Recovery kunt u het Mac-besturingssysteem eenvoudig opnieuw installeren, zelfs als u de opstartschijf eerst moet wissen. Het enige wat u nodig hebt, is een internetverbinding. Als er een draadloos netwerk beschikbaar is, kunt u dit kiezen in het wifimenu , dat ook beschikbaar is in macOS Recovery.

 

1. Start op via macOS Recovery

Om op te starten via macOS Recovery, schakelt u de Mac in en houdt u meteen daarna een van de volgende toetscombinaties ingedrukt op het toetsenbord. Laat de toetsen los zodra u een Apple logo, een ronddraaiende wereldbol of een ander opstartscherm ziet.

Command (⌘)-R

Installeer de laatste macOS-versie die op uw Mac was geïnstalleerd (aanbevolen).

 

Option-⌘-R

Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac.

 

Shift-Option-⌘-R

Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd of de versie die er het dichtst bij zit en die nog beschikbaar is.

 

Mogelijk wordt u gevraagd een wachtwoord in te voeren, bijvoorbeeld een firmwarewachtwoord of het wachtwoord van een gebruiker die beheerder is van deze Mac. Geef het gevraagde wachtwoord op om verder te gaan.

macOS opnieuw installeren, macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

 

Als u het venster ‘macOS-hulpprogramma’s’ ziet, hebt u de Mac opgestart via macOS Recovery.

macOS opnieuw installeren, macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

 

2. Bepaal of u de schijf moet wissen (formatteren)

U hoeft de schijf waarschijnlijk niet te wissen, tenzij u van plan bent uw Mac te verkopen, in te ruilen of weg te geven, of u een probleem hebt dat alleen met wissen kan worden opgelost. Als u de schijf moet wissen voordat u macOS kunt installeren, selecteert u ‘Schijfhulpprogramma’ in het venster ‘Hulpprogramma’s’ en klikt u op ‘Ga door’.

 

3. Installeer macOS

 

Wanneer u klaar bent om macOS opnieuw te installeren, kiest u ‘Installeer macOS opnieuw’ in het venster ‘Hulpprogramma’s’. Klik nu op ‘Ga door’ en volg de instructies op het scherm. U moet nu kiezen op welke schijf u macOS wilt installeren.

  • Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac.
  • Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk eerst uw schijf moeten wissen.
  • Als het installatieprogramma de keuze biedt tussen installatie op Macintosh HD of Macintosh HD – Data, kiest u Macintosh HD.

macOS opnieuw installeren, macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

 

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Tijdens de installatie kan de Mac worden herstart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minutenlang leeg zijn.

Als de Mac herstart met een configuratie-assistent en u uw Mac wilt verkopen, inwisselen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie uit te voeren. Klik vervolgens op ‘Zet uit’. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Meer tips kijk op https://www.010computerhulp.nl/gratistips/

Bron: https://support.apple.com/nl-nl/HT204904

macOS opnieuw installeren, macOS opnieuw installeren via macOS Recovery