DNS server reageert niet, DNS server reageert niet – oplossing

De melding de DNS server reageert niet kan meerdere oorzaken hebben. Wij helpen u graag bij het vinden van een oplossing voor het probleem. Wij raden u aan alle mogelijke oplossingen uit te proberen.

 1. Sluit een ander apparaat aan op het netwerk. Voordat je probeert het probleem op te lossen, zal het helpen om te weten waar het probleem zich voordoet. Je kunt het probleem afbakenen door een paar snelle tests uit te voeren. Sluit een ander apparaat aan op je router, hetzij bekabeld of draadloos.
  Je kunt gebruik maken van een andere computer, een smartphone of tablet. Alles waar je mee kunt internetten is geschikt voor het testen.
 2. Probeer een webpagina te openen vanaf het tweede apparaat. Als je nog steeds DNS-fouten krijgt, dan ligt het probleem in de router of bij je internetprovider. Als je wel een verbinding met de website kunt maken, is het probleem afkomstig van de eerste computer.
 3. Haal je modem en/of router van de stroom af. Haal voor zowel de modem als de router de stekker uit het stopcontact en laat dit zo gedurende 30 seconden, om er zeker van te zijn dat er gaan lading meer aanwezig is en het geheugen volledig is leeggemaakt. Sluit de modem weer aan en wacht tot deze is opgestart en een verbinding heeft gemaakt. Is dit gebeurd, sluit dan de eventuele router weer aan en start deze ook op. Dit kan een paar minuten duren.
  Probeer nu weer verbinding te maken met internet en een website te openen.
 4. Probeer een andere browser. Dit is een van de snelste manieren om je DNS-verbinding te testen. Download een andere gratis browser zoals Firefox of Chrome en probeer een website te openen. Als het probleem blijf bestaan, dan ligt het waarschijnlijk niet aan de browser, maar bij een andere instelling van de computer.
  Zijn de problemen opgelost, dan kun je proberen om te kijken wat het probleem is met je oude browser. Vaak worden de problemen veroorzaakt door de instellingen van de proxy.
 5. Eventuele extra verbindingen uitschakelen. Af en toe zal Windows extra verbindingen die je normaal gesproken niet gebruikt, installeren. Voor de beste connectiviteit moet je alleen de verbindingen die je regelmatig gebruikt hebben ingeschakeld. Om Netwerkverbindingen te openen, klik je op het menu Start of druk je op de toets Win en zoek je vervolgens "ncpa.cpl".
  Zoek naar extra verbindingen. Als het goed is krijg je een overzicht van al je verbindingen te zien. De meest voorkomende oorzaak voor DNS-kwesties is de “Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter”. Als je deze aantreft, klik er dan op met rechts en selecteer “Disable”.
  Test je verbinding nogmaals. Wacht enkele ogenblikken en open vervolgens je browser. Probeer een website te bezoeken. Het kan zijn dat de DNS even de tijd nodig heeft om te laden, maar als de webpagina verschijnt, dan is het probleem opgelost. Zo niet, ga dan naar de volgende stap.
 6. Maak de cache van je DNS leeg. Soms is de cache van je DNS niet meer up-to-date en zal handmatig leeg moeten worden gemaakt. Dit kun je doen vanaf de commandoregel.
  – Open de opdrachtprompt, via de toetscombinatie Win|R and typ cmd
  – Typ ipconfig /flushdns. Wacht totdat de opdracht is verwerkt herstart vervolgens je computer..
  – Test de verbinding nogmaals. Als het probleem aanhoudt, ga dan verder met de volgende stap.
 7. Vernieuw het ip adres Soms is je ip-adres niet meer up-to-date en zal handmatig vernieuwd moeten worden. Dit kun je doen vanaf de commandoregel.
  – Open de opdrachtprompt, via de toetscombinatie Win|R and typ cmd
  – Typ ipconfig /release.
  – Typ ipconfig /renew.
  – Om gedetailleerde informatie over je TCP/IP-instellingen te zien typ je ipconfig/all.
  – Als je IP-adres begint met 169.254 ben je niet verbonden met het internet. Windows geeft automatisch dit adres als het niet lukt om verbinding te maken met een DHCP-server.
  – Als je een abonnement hebt met een vast IP-adres werkt het niet. Je zult dan steeds hetzelfde IP-adres toegewezen krijgen.010computerhulp.nl
  Wacht totdat de opdracht is verwerkt herstart vervolgens je computer..
  – Test de verbinding nogmaals. Als het probleem aanhoudt, ga dan verder met de volgende stap.
 8. Je DNS-server wijzigen. Je kunt proberen een alternatieve DNS-server te gebruiken om verbindingen te maken. Dit doe je via het venster "ncpa.cpl", waarna je rechtsklikt op de actieve verbinding. Selecteer "Properties"
  DNS server reageert niet, DNS server reageert niet – oplossing
  – In het tabblad Networking, scroll je naar beneden tot je bij “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” bent aangekomen. Klik hierop om deze te selecteren en daarna op de knop Properties.
  – Klik op “Use the following DNS server addresses”
  – Typ 208.67.222.222 of 8.8.8.8 in het veld “Preferred DNS server”.
  – Typ 208.67.220.220 of 8.8.4.4 in het veld “Alternate DNS server”.
  – Dit zijn de DNS servers die worden onderhouden door OpenDNS of google dns, een open-source DNS service.
 9. Testen op basis van ip adressen
  DNS staat voor Domain Name System, het zorgt ervoor dat adressen omgezet worden naar ip adressen. Als u naar www.google.nl gaat bijvoorbeeld dan wordt het adres omgezet naar een ip adres. Heeft het herstarten van uw router en computer niet geholpen bij het oplossen van uw probleem, dan kunt u proberen het ip adres van een website direct in te toetsen in uw browser adresbalk. Waar u normaal gesproken www.google.nl invult, vult u nu het ip adres in, in dit geval 74.125.195.102. Komt Google nu wel in beeld? In dat geval gaat er iets mis in het omzetten van website namen naar ip adressen. U kunt in zo’n geval proberen om een DNS server vast in te stellen op uw netwerkverbinding. Gebruik hierbij de DNS server van Google, 8.8.8.8. De kans is groot dat uw probleem hiermee verholpen wordt.
DNS server reageert niet, DNS server reageert niet – oplossing